tiistai 24. syyskuuta 2013

Slummien Miljonääri


 24.9.2013


Paikallinen tiilitehdas


Pikkupossujen ruokatauko. Oi että ku oli helluusta! 


Paikallinen tiilitehdas osa 2



Mangopuu!


Look at this Land of Beauty!


  
Tämän päivän sana on HAPPY. 

Tänään oli tosi elämyksellinen ja tiedontäyteinen päivä Ugandassa.  Käytiin Elizabethin saattamana Rotomilla, tosi hyvälla, uudella ja siistillä vanhusten kotihoitotoimistolla sekä upouudella terveyskeskuksella, joka ei ollu vielä ees valmis! Se aukee vasta lokakuussa ja siellä ei siis ollu vielä asukkaita, muutaku muutama kana yritti siellä näyttää kaapin paikkaa. :D Ne oli tosi hyvälaatusia paikkoja, ja huomaa, että niitten omistaja ei ollu ainakaa kovin köyhä. Mutta hyvä niin, ja hyvä että pistäny rahansa Ugandan vanhusten hyväksi! :) 

Rotamin terveyskeskus + kotihoitotoimisto



Imulaite



Ugandas on paremmat sängyt ku meillä Suomes! :D



Mummun pikku porstua



Kanat on Rotamin terveyskeskuksen ensimmäiset asukit 

  

Sitte päästiin käymään parin vanhuksen kotona ja en oo koskaan nähny niin onnellista ihmistä, jonka tänään näin! Se oli vanha mummu (usko olevansa 82-vuotias, ei ollu varma ) joka vain nauro ja halas ja tanssi ja halus meidänki tanssivan! :D Sen mummun nimi oli Maria, ja se oli aiva innoissaan ku munkin toinen nimi on Maria! :D Se tanssi ja nauro ja sano monta kertaa, että "Bambi, Bambi", mikä tarkottaa, että se on niin liikuttunu, (enkuksi overwhelmed). Käsittämätöntä, että joku voi tulla niin iloiseksi meidän, valkosten ihmisten näkemisestä! Se eli niin köyhissä oloissa, paitaki oli ihan reikäinen, mutta se oli  niin onnellinen! Siitä tarttu ihana onnellisuuden tunne itteenki, ihan posket kipiänä siitä nauramisesta. Ei voinu sanoo muutaku Asantesana! (muuta ei tosin ois osannukkaa sanoa :D)


Sitten käytiin moikkaamas toistaki mummua, jolla oli kanoja ja possuja, lehmä ja ihan pieni söpö pikkupossu! Ja se mummu oli 71-vuotias ja ahkerasti se siellä niitä elukoita hoiti... paljainm jaloin ja rähjäisis vaatteis. Se mummu kyllä eli köyhissä oloissa, sen talo oli vähä niinku navetta ja eteinen niinku navetan porstua. Mut seki mummu vaan naureskeli ja hymyili, oli niin iloinen ku tultiin sitä moikkaamaan. . Se oli kauheen pahoillaan, kun sillä ei ollu mitään meille antaa, niimpä se hipsi takapihalle ja palas sieltä 2 ison sokeriruokon kans! Se ihana mummu halus antaa ne MEILLE LAHJAKSI ! Vaikka meille oli suuri lahja se, että saatiin käydä sen kotona! Niitä me sitte iltasella GuestHousilla järsittiin, ei voinu ku vähä järsiä ja imeskellä, ja sylkästä loput ruokonraadot menemään (oli liian sitkeitä nieltäväksi :D).Sitten vielä lopuksi rukoiltiin yhdessä lugandaksi (me suomalaiset toimittiin vähä niinku kuunteluoppilaina) sen mummun puolesta siellä sen kotona. Yks noista kotisairaanhoidon osa-alueista Ugandas on sielunhoito, ihmiset saa hirveesti voimaa uskosta.:)

 

 


Molemmat mummut puhu paikallista "heimokieltä" eli Lugandaa, ja eihän me siitä ymmärretty sanaakaa. Mut onneks oli matkas Elizabeth ja mukana ollut kotihoitajatar ymmärsi lugandaa ja tulkkas sen meille enkuksi. Molemmat mummut sano, et ne on niin onnellisia siitä, mitä me opiskellaan ja pitää jatkaa samaan malliin. Ja vaikka ne asu melkein slummis ja ne oli taloudellisesti paljo köyhempii ku me suomalaiset, musta tuntu et ne oli henkisesti paljon rikkaampia kun me.

 


Sitte vielä käytiin suomalaisnaisen perustamas avustusjärjestös Caring Hands, joka auttaa pääasiassa sinkkunaisia ja sinkkuäitejä sekä niiden perheitä ja slummissa asuvia perheitä. Niitten suuri juttu on paperimassa-korut, joita on tekee semmoset ugandalaiset,köyhistä oloista ponnistavat perheet, joita Caring Hands on aikanaan on auttanu. Niitä ne siellä myi, ja tottakai me kaikki ostettiin, koska niistä kertyvillä tuloilla ne auttaa Ugandan vähäosaisia. Ite ostin ihanan oranssin rannekorun, joka makso siis vaan 3200 ja kaulakorun joka makso 21 100. Jep, isoilla rahoilla leikitään :D Siis tiedoksi vaan, että 

Lisää kuvateksti

1€  = n. 3200 shillinkiä :D 

Sweet Little Bananas

 

Jack Fruit - The biggest fruit in the world! :P









Tätä päivää on haitannut ainoastaan seuraavat asiat: ajoittainen matkapahoinvointi körökörö-tietä bussilla mentäessä ja joku ihmeen matkaväsymys, jota on vissiin ollu liikentees koko meirän porukas tänään. Ja sitte vähä epämiellyttävää oli myös se, ku oltiin iltasella kaupungilla ja  joku mies käveli meidän ohi, ja tuli oikein lähelle mua sormella osottaen ja sano "fuck you!" ja saman toisti yhelle Sannalle. Se oli aika pelottavaa. Se oli eka negatiivinen kokemus täkäläisistä ihmisistä, ja semmoseen voi törmätä missä vaan. :) Nyt ei muuta ku nukkumaan. Huomiseen! 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti